Борел се подигра на руските олигарси: Няма вече шопинг в Милано, партита в Сен Тропе и диаманти в Антверпен

Кадър ЕП

Моделът на руската икономика, както и в голяма степен и на българската и други страни от бившия соц лагер, е доста различен от западния.

Подобно на пътя на българските супербогаташи, основнатата схема за забогатяване и там е централизирана – с домогване и близост с властта, която раздава, на който е удобен. Създават се крупни фигури, които са свръхбогати не заради уменията си да правят бизнес и да предлагат стоки и услуги в конкуренция на пазара, както е на Запад, а заради близостта си с властта, която им раздава права върху ресурсите – било то природни, човешки или директно от държавните средства.

С други думи без гръб и разрешение отгоре нищо не става.

Така в този модел се оформят свръхбогати хора – олигарси, които без връзките и чадърите си не биха имали шанс за икономически успех, основан на креативност, свобода на мисълта и иновативност. Друг резултат е огромно неравенство и стоки и услуги с ниско качество, заради липсата на нормална конкуренция и върховенство на закона. Честният бизнес се задушава в такава среда. Няма производство с висока добавена стойност, а нискоефективна ресурсна икономика с ниски възнаграждения за работещите. Чуждите инвестиции са вредни за феодалните бизнеси и закрилящата ги власт, защото ги карат да вдигат заплащането, а и се създава свободна маса от хора, които могат да застрашат крепостния бизнесмодел.

В такъв тип социалноикономически отношения демокрацията и върховенството на закона не са приоритет, а основни ценности са върховенството на голата сила и близостта до властта – резултатът е корупция и слаби резултати във всички сфери на живота. Създава се култ към модела бащица и мутризацията, често намираща си за оправдание някаква идеология в сферата на национализма, която да оправдае правата на главатарите върху ресурсите, а и да отклони вниманието на експлоатираните работещи от престъпленията.

Създава се общество, което не вярва в собствените си способности, а чака поредния месия, който да го оправи и да му напомпа националното его, вечно комплексирано и търсещо вината за собствените си провали в някакъв въображаем външен враг.

Демонстрацията на благосъстояние обикновено със скъпи западни коли, дрехи и бижута е признак и на недосегаемост, защото подсказва близост с властта, която осигурява чадъра. Затова показността и парадирането е важна в такъв тип социалноикономически отношения. Хората губят представа за правилно и неправилно, за добро и зло, а основен критерий в житейските им морални ценности е кой е по-силният. Най-силната мутра с най-много власт е най-харесвана. Важното е да буди страхопочитание.

Също, както и българските супербогаташи, натрупали пари заради връзките си с властта и в Русия олигарсите имат едно огромно слабо място – предпочитат да хвърлят огромното си богатство, а и да живеят на Запад.

Разбира се, Западът знае това, но приема парите на руските олигарси без проблем.

Предвид ситуацията в Украйна нещата скоро могат да се променят за руските олигарси.

“Няма вече шопинг в Милано, без партита на Сен Тропе, без диаманти в Антверпен. И това е първата стъпка.” Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел пусна съобщение в Туитър с такова съдържание. Това бе неговият подигравателен поздрав към санкционираните от Съвета на Европейския съюз супербогати руснаци, предаде Стандарт.

Минути по-късно постът му бе изтрит, но го бяха забелязали както руски медии (РИА “Новости”), така и американски (“Ню Йорк таймс”).

Днес ЕС включи 351 от общо 450 депутати от руската Дума в пакета от санкции, който представи днес на извънредния Съвет „Външни работи“ в Париж, съобщава Клуб Z.

Решението е взето единодушно от всички 27 страни членки на ЕС. България бе представена от външния министър Теодора Генчовска (ИТН).

Не е ясно защо точно 351 са санкционираните депутати, след като гласувалите за двата проектозакона за Донецк и Луганск са 400.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *