Путин заяви, че не планира да възстановява руската империя

Той разговаря с президента на Азербайджан Илхам Алиев
Руският президент Владимир Путин заяви, че не планира да възстановява руската империя, ден след като нареди руски войски да бъдат изпратени в Източна Украйна и постави под въпрос суверенитета на Украйна, предаде БГНЕС.

„Предвиждахме спекулации, че Русия планира да възстанови своята империя в имперски граници“, заяви Путин на среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев в Кремъл, като добави: „Това абсолютно не отговаря на действителността“.

В понеделник Путин призна независимостта на сепаратистките републики Донецк и Луганск в Източна Украйна, въпреки предупрежденията на Запада да не го прави. Той обяви решението след едночасова реч, наситена с исторически препратки, в която твърдеше, че Украйна е „изцяло създадена от Русия“ и постави под въпрос правото ѝ на съществуване. Руският лидер заяви, че Москва „е признала новите геополитически реалности“ след разпадането на Съветския съюз и работи с „всички независими държави в постсъветското пространство“. Но той заяви, че Украйна е изключение, като „се използва от трети страни за създаване на заплахи към Русия“.

„За съжаление след държавния преврат в Украйна не виждаме такова ниво и качество на взаимодействие с нея. То изчезна“, каза Путин, визирайки прозападната революция в Украйна през 2014 г.

През 2014 г. Путин анексира украинския полуостров Крим. През 2008 г. Русия подкрепи и два грузински сепаратистки региона, а от 90-те години на миналия век подкрепя отцепническия регион на Молдова – Приднестровието. Признаването от страна на Путин на бунтовническите републики Донецк и Луганск в Източна Украйна отваря вратата за руско военно присъствие в региона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *