ПП, ИТН и ДБ осъдихаа признаването на ДНР и ЛНР

В Народното събрание се разрази спор за позицията на депутатите за ситуацията в Украйна и признаването на ДНР и ЛНР от Русия.

От партиите от управляващата коалиция „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ изчетоха декларация по темата.

„Остро осъждаме решението на руския президент Владимир Путин да признае самообявилите се за независими държави, области в Източна Украйна. Подкрепяме безрезервно териториалната цялост на Украйна.

Загрижени сме от тезите на президента Путин в речта, която той вчера произнесе, с които той поставя под съмнение самото съществуване на Украйна като независима държава. Ще работим в рамките на ЕС и НАТО за категоричното налагане на международното право. Ще подкрепим предвидените санкции на ЕС спрямо Русия в координация със САЩ и Великобритания. Изразяваме дълбокото си съжаление, че по вина на Русия се стигна до края на Минските споразумения и така възможностите за дипломатическо решение на кризата намаляха драстично“, гласи декларацията на парламентарните групи, която беше изчетена от Христо Иванов.

В същото време депутатът от ГЕРБ Даниел Митов попита колко часа са били нужни да се събере смелост по темата.

„Витиеватите приказки от типа на руското признаване на Донецката и Луганската републики за независими може да се счита за нарушение на международното право, каквито коментари и изявления чух сутринта, са съвършено неприемливи. Това е меко като всеки сам си преценя. Българският парламент трябва да има ясна и категорична позиция по въпроса. Нерешителните изяви на хората, представляващи българската държава, не бива да ни затрудняват да вземем ясна и категорична позиция“, подчерта Митов.

Той допълни, че ГЕРБ-СДС също ще предложат като проект за решение на НС за декларация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *