Путин обяви ескалация на напрежението и даде ултиматум на Украйна

Путин свали картите преди минути и даде незабавен ултиматум на Украйна за предоставяне на широка автономия на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск.

Малко по-рано “Ройтерс” съобщи, че руски войски вече са влезли в самообявилите се народни републики в източна Украйна, позававайки се на наблюдатели на ОССЕ.

В Донецк току що се включи системата за гражданска аларма за опасност, предаде Риа, което вероятно е координирано с изявлението на Путин.

“За съжаление, в момента наблюдаваме изостряне на ситуацията в Донбас”, заяви преди минути Путин по време на пресконференция след руско-беларуските преговори, предаде България он ер.

Киев трябва да седне на масата за преговори с лидерите на самопровъзгласилите се донбаски републики и да договори необходимите мерки за разрешаване на конфликта, и колкото по-скоро, толкова по-добре“, допълни руският президент.

По-рано днес властите на украинската ДНР наредиха масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна, както съобщи ръководителят на републиката Денис Пушилин. Той заяви, че Зеленски планира да нареди настъпление в Донбас в близко бъдеще. Ръководителят на ДНР заяви, че е постигнал споразумение с руското ръководство за настаняване на граждани на републиката в Ростовска област.

Междувременно Луганската народна република съобщи, че украинските сили за сигурност обстрелват републиката с тежки оръжия.

Украинските сили за сигурност обстрелват с минохвъргачки населените места Золотое-5 и Обозное, съобщи пред репортери представителството на Луганската народна република в Съвместния център за контрол и координация на режима на прекратяване на огъня.

“Въоръжените формирования на Украйна грубо нарушиха режима на прекратяване на огъня, включително с използването на тежки оръжия”, заяви офицер от представителството на ЛНР в Центъра.

По думите му украинските сили за сигурност са стреляли със 120- и 82-милиметрови минохвъргачки по контролираните от ЛНР селища Золотоее-5 и Обозное.

Ръководителят на ЛНР заяви, че Руската федерация е готова да приеме жителите на републиката на своя територия.

“Ситуацията в Донбас ескалира. За съжаление, в момента наблюдаваме изостряне на ситуацията в Донбас”, заяви Путин по време на пресконференция след руско-беларуските преговори, цитиран от БГНЕС.

“На пропускателните пунктове на РФ и ДНР са създадени условия за бързо протичане на евакуация на гражданите на републиката. В Украйна правата на човека се нарушават масово и системно, а дискриминацията срещу рускоезичното население е залегнала в закона”, допълни той.

Путин също така подчерта, че Киев не изпълнява споразуменията по всички ключови въпроси от Минските споразумения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *