Над 100 българи на запаления ферибот край Гърция

Около 100 българи са били на борда на запалилия се ферибот в Йонийско море. Както вече стана ясно, той е плавал от Гърция за Италия, като на него е имало 288 души. Според информация на гръцката държавна телевизия корабът е превозвал основно професионални шофьори с камионите им. Съобщава се, че е имало поне 160 камиона, предаде “Блиц”.

Двама българи са блокирани гаража на ферибота, посочва БНТ.

Съдбата на около десет души, които според официалния списък са се намирали на борда, остава неизвестна, съобщава „Катимерини“.

Корабът се е запалил тази сутрин между 3 и 4 часа малко след остров Корфу в посока Италия. Сред българите има семейства с малки деца. Съобщава са за един леко пострадал човек с дихателни проблеми, откаран в болница. Няма данни за други пострадали или за жертви.

За няколко българи все още няма информация къде са и дали са живи, каза за БНТ Румен Методиев от Петрич, един от пътниците на ферибота. Спасителната операция е продължила около 40 минути. В нея са участвали три кораба на бреговата охрана. Причините за инцидента не са известни.

Според “Прото тема” двамата българи са в комуникация с властите, които се опитват да им дадат инструкции как да достигнат до палубата, откъдето да бъдат взети с хеликоптер. По-рано телевизия Скай предаде, че един от блокираните, без да уточнява националността му, водач на товарен автомобил, се е свързал с властите и е поискал помощ, като е съобщил, че вижда още един човек в зоната, съобщи БНТ.

Както съобщава гръцката брегова охрана, общият брой на пътуващите на кораба е бил според списъка 290 души – 231 пътници и 59 екипаж. Първоначалното преброяване на пътниците, които са открити в спасителните лодки, обаче показва, че липсват между 10 и 12 души, става ясно от репортаж на телевизия Скай, който се позовава на високопоставен представител на бреговата охрана. Все още предстои окончателното преброяване на спасените в пристанището в Корфу.

Два плавателни съда с водно оръдие се опитват да потушат пожара.

Фериботът „Юрофери Олимпия“, пътуващ по линията Игуменица (Гърция) – Бриндизи (Италия), се запали тази сутрин край Корфу, Западна Гърция. В ход е спасителна операция с участието на гръцката и италианската брегова охрана, противопожарни съдове, хеликоптери, гръцката фрегата „Идра“ и намиращи се наблизо кораби.

По последна информация на спасителните кораби до момента са качени 278 души, които вече пристигат в Корфу.

За трима леко пострадали пътници съобщава пред гръцката държавна телевизия ЕРТ директорът на болницата в Корфу Леонидас Рубатис. Той каза, че един пациент е бил приет със затруднения в дишането, а още двама с леки наранявания, но състоянието и на тримата не буди тревога. Болницата очаква да бъде докарано и дете на два месеца, което ще бъде прието с превантивна цел.

Пожарът е избухнал тази нощ край остров Корфу в Йонийско море, предаде Ройтерс.

По информация на БНТ около 100 българи са били на борда, като сред пътниците има семейства с малки деца. Един от спасените българи е разказал, че операцията по спасяването им е продължила около 40 минути.

“Бяхме събудени около 4:20 ч. сутринта. В рамките на един час напуснахме кораба. Спаси ни екипажът, който действаше много бързо”, разказва един от пътниците пред Skai TV.

Бреговата охрана съобщи, че общо 290 души са били на борда на 183-метровия “Euroferry Olympia” и повечето от тях са се качили на спасителни кораби.

Според началника на бреговата охрана четири патрулни катера са на пристанището. В акцията участва и лодка на италианската икономическа полиция, два плаващи кораба, две частни лодки, пристанищен хеликоптер, два военноморски хеликоптера и хеликоптерна флота. В района са изпратени и два влекача.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *