Бареков даде Кирил Петков и Лена Бориславова на прокуратурата

Журналистът Николай Бареков също направи списък с лица, за които е приложи сигнали и репортерски разследвания.

Върховната касационна прокуратура ще извърши проверка на списъка, който е предоставен на 15 февруари.

От обвинението уточняват, че ще се изиска от МВР и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях, с цел упражняване правомощията на Прокуратурата по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали, предаде Нова тв.

Николай Бареков ще бъде призован за снемане на обяснения.

От прокуратурата уточняват, че в постъпилия от журналиста списък с лица не фигурира името на президента. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава.

Прокурори от Върховна касационна прокуратура ще извършат проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) относно предоставен на 15 февруари от журналиста Николай Бареков списък с лица, за които същият прилага сигнали, публикации и журналистически разследвания, съобщиха от държавното обвинение.

С цел установяване на обективната истина прокуратурата ще изиска от Министерство на вътрешните работи и други компетентни органи на изпълнителната власт цялата налична информация спрямо лицата, обект на публикациите, и евентуално предприетите от органите действия спрямо тях, с цел упражняване правомощията на държавното обвинение по повдигане на наказателна отговорност при събиране на достатъчно данни за извършено престъпление от лицата, сочени в предоставените материали.

От прокуратурата допълват, че Николай Бареков ще бъде призован за снемане на обяснения.

Във връзка с медийни публикации прокуратурата уточнява, че в постъпилия от журналиста списък с лица не фигурира името на президента на България Румен Радев. Наблюдаващите прокурори няма да изискват от МВР и други компетентни органи информация, свързана с държавния глава.

Сред 20-те имена обаче са премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев, началникът на кабинета Лена Бориславова и бившият министър-председател Иван Костов и дъщеря му Мина.

За последващите действия в хода на проверката, както и за резултатите от нея, българската общественост ще бъде своевременно информирана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *