Сито за МВР за полицаи, които не покриват нормативите за физическа издръжливост

Няма да има политически инженеринг в системата на МВР, твърдят от „Продължаваме промяната“

Служители на МВР, които не успеят да покрият задължителните нормативи за физическа издръжливост, няма да могат да заемат определени длъжности в системата. Изискванията за регулярни тестове, които съществуват и в момента, но не се прилагат, ще станат задължителни.

Това потвърди пред Дарик народният представител и член на комисията по вътрешна сигурност Николай Ангов. Той уточни, че в различни сектори на вътрешното министерство работят и много полицаи с удостоверение за трайно намалена работоспособност, което е несъвместимо с изпълнението на служебни им задължения. Категорично ще се ограничат и пенсионерите в МВР.

На полицаите с наднормено тегло, ще бъдат осигурени карти за спортни центрове, където да поддържат физическата си форма, като периодично ще правят тестове за покриване на необходимите нормативи.

Няма да има политически инженеринг в системата на МВР, но в момента се изготвя функционален анализ за нивото на ефективност на работата на служителите в отделните звена, уточни още Николай Ангов. Резултатите от този анализ обаче ще пресеят по думите му и „внедрените политически кадри“. Като част от „ревизията“ се обсъжда и оптимално съотношение между администрацията в министерството и действащите полицаи.

Очаква се позицията на управляващата коалиция за това, дали ще има нов Закон за МВР или ще се гласуват само законодателни промени, да стане ясна до края на април. Преди актуализацията на бюджета през лятото ще бъде взето и решение дали пожарната да остане в системата на МВР. По думите на Ангов, в момента се провеждат редица срещи и с представители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, за да се прецени кое решение ще е най-доброто за огнеборците.

Същото се отнася и за работата на икономическа полиция, но е малко вероятно тя да се превърне в данъчна. По-добре е да се подобри координацията в работата ѝ с НАП, коментира Ангов.

Чуйте цялото интервю с Николай Ангов в аудиото, с него разговаря Искра Койчева:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *