САЩ заловиха и върнаха на България шлем на Филип Македонски

Историческа находка отново принадлежи на страната ни.

Върнаха на България древен шлем, който според експерти е принадлежал на Филип Македонски.

Връщането на ценния артефакт става след мащабна международна операция за неутрализиране на престъпна схема за трафик на културно-исторически ценности. В операцията, ръководена от Офиса на окръжния прокурор на окръг Ню Йорк, са участвали правоприлагащи служби от 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция, пише topnovini.bg.

Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света, след като разследващите американски органи успели да докажат, че артефактът е бил внесен в страната чрез незаконен трафик на антики.

Стойността му се изчислява приблизително на 200 000 щатски долара. Шлемът, датиращ от 4-3 век пр.н.е., е изработен от желязо, сребро, бронз и органични материали. Смята се, че произходът му е от територията на България – близо до сегашното с. Плетена, община Сатовча, област Благоевград.

Американските експерти допускат, че е принадлежал на Филип Македонски.

Ценният артефакт е върнат на официална церемония в Генералното консулство на България в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *