Цвета пак “блесна” със знания – опита да цитира каравелов, но го нарече Славейков

„Господа, в България не бият.“ Тази фраза на Петко Каравелов се смята за символ на достойнството на българските политици или поне е превърната в такава.

През 1887 г. премиер е Стефан Стамболов. Същата година Петко Каравелов е арестуван като подбудител на русофилски бунтове и е заключен без процес в Черната Джамия. Когато излиза на свобода чужди журналисти го питат дали е бил подложен на физически тормоз.

Причината е, че в Европа вече се разпространяват истории за политически гонения в България и медиите очакват от Каравелов потвърждението им, припомня Булевард България.

Петко Каравелов обаче казва: „Господа, в България не бият.“

Зад тази фраза има и друга история. Докато е в затвора, Каравелов е посетен от Коста Паница – Робчето, който след това разнася из София “информацията”, че Каравелов е пребит и че с него е било злоупотребено сексуално.

2022 година, Брюксел – Кърджали

В Брюксел председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер посреща членове на ГЕРБ–Кърджали, които по време на последната предизборна кампания са задържани, заради съмнения за купуване на гласове, а след това Административният съд в града отменя заповедите им за задържане.

Групата е водена от Цвета Караянчева, която и този път не успя да влезе в парламента от Кърджали, поради факта, че ГЕРБ не печелят мандат. С нея са евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов.

„Ние сме тук не да се оплакваме на чужденците, защото някой може да каже фразата, която беше казал Петко Славейков, че в България не бият. Не, ние сме тук, за да информираме европейската общност като членове на ЕС, че европейски граждани някъде в България биват репресирани, демокрацията е в опасност, човешките права са нарушени и трябва да се спазва върховенството на закона„, казва Цвета Караянчева, очевидно обърквайки двамата Петковци.

Цитатът ѝ не е напълно ясен като идея, но вероятно тя иска да опровергае крилатата фраза на Каравелов и да каже на чужденците обратното – „Бият ни„. Вместо Каравелов обаче, тя обърква фамилията с тази на Славейков.

Петко Славейков е поет и публицист, също като Караянчева е бил председател на Народното събрание, и е сред водачите на Либералната партия, два пъти е и вътрешен министър в правителствата на Каравелов.

Има и още едно съвпадение – по ирония на съдбата, също като Каравелов, Цвета Караянчева е обект на несправедлив слух, след като в един от записите на премиера Борисов се чува той да се изказва нецензурно по неин адрес – случай, след който на Караянчева ѝ излезе прякора ПКП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *