Стефан Янев с извънредно изявление за пряка заплаха за националната ни сигурност

Снимка: Булфото

Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност, обяви извънредно военният ни министър.

Министърът на отбраната Стефан Янев бе на откриването днес на Годишната конференция на началника на отбраната, като коментира и ситуацията по оста “НАТО-Русия”.

”Днес регионът е изправен пред най-голямата криза след Студената война. Никой и по никакъв повод не ни налага решения за нашата сигурност. България е суверенна страна и решенията за сигурността се взимат от Народното събрание и Министерския съвет. Средата за сигурност е променена. Случващото се в Украйна пряко застрашава нашата сигурност”, каза той, цитиран от “Фрог Нюз”.

Темата на двудневния форум тази година е “Адаптиране на структурата на въоръжените сили, планирането, подготовката и използването им към изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана в Евроатлантическата зона”.

По думите му продължава тенденцията за промяна на баланса в Черно море. Анализите ни показват сериозни дефицити във въоръжените ни сили, допълни Янев.

“Има 5 приоритета върху които да се насочим. Първият е хората в отбраната. Трябва да привлечем хора за вакантните длъжности. Друг приоритет е модернизацията на въоръжените сили. Ние ще подновим проекта за бойна машина за пехотата. Ще направим всичко средствата за отбрана да достигнат 2% от Брутния вътрешен продукт до 2025 година”, каза още Стефан Янев.

Според него целта е да се направи анализ на въоръжените сили, за да може да се повиши бойната им подготовка и готовност. Той посочи, че ще се създаде батальон на бойна група, която нямаме.

“Когато говорим за дефицит, говорим за такъв по стандартите на НАТО. Например липсва ни артилерия с определен калибър за батальон на бойната група. Ще говорим с американските представители дали могат да участват. Но това ще се вземе като решение на друго ниво”, каза още Стефан Янев, цитиран от БНТ.

Той поясни, че по повод новите 5 приоритета единият от които размразяване на проекта за бойни машини има няколко фактора, като това как да продължи реализацията чрез конкурс или чрез договор правителство-правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *