Бащата на Мая Христова е починал след 5 часа в Спешното без помощ

Кадър бТВ

Жена съди болница заради смъртта на своя баща.

Мая Христова твърди, че е загубила своя баща през 2019 г. заради забавяне и грешна лекарска преценка в пловдивската болница “Свети Георги”. Вече две години тя се опитва да осъди лечебното заведение.

„Баща ми постъпва след сигнал до Бърза помощ и е приет в рамките на 15 минути в спешен кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“, където престоят му е продължил пет часа, в които не е оказана абсолютно никаква спешна помощ на лицето. Докладът, който ни беше предоставен и изискан от болницата, е един амбулаторен лист, в който в рамките на пет часа е направена пълна кръвна картина и една банка натриев хлорид“, обясни тя пред камерата на bTV

Мъжът постъпва със симптоми за болка и стягане в гърдите и световъртеж.

„От спешния кабинет в порядъка на пет часа няма абсолютно никакво действие и беше нужно да се свържем с лекар, работещ в болницата, за да може да уведоми началника на спешното отделение д-р Илиев, че има пациент в тежко състояние. Приемът му е в 10 ч., а диагнозата е поставена в 16 ч. След нашето обаждане началникът на отделението се появява и пациентът е придвижен към инвазивна кардиохирургия. Оттам е задействано да се направи образна диагностика и е отведен обратно в отделението и е настане. Оттам дежурният лекар казва, че пациентът не е за съответното отделение, трябва да бъде прехвърлен в Клиника по кардиохирургия. Отговорът на лекаря беше, че пациентът е с крайно спешна операция, която трябва моментално да започне. От момента на установяване на диагнозата в 16 ч. до операция минават още три часа“, добави Мая Христова.

Историята се случва в работен ден през лятото.

“Най-основният пропуск е, че спешно отделение по никакъв начин не оказва спешна медицинска помощ, на който и да е пациент. Не са спазени абсолютно никакви медицински стандарти. За съжаление, в рамките на 26 ч. историята завършва с трагичен край. По думите на лекарите в отделението животоспасяващата операция е трябвало да се направи три часа след постъпването на пациента“, уточни тя.

От УМБАЛ „Свети Георги“ изпратиха позиция до bTV.

„Пациентът Милчо Велков е постъпил в Спешното отделение с екип на ЦСМП. Предвид симптомите и заради наличие на пролапси, които са видени от извършената кардиограма, инвазивният кардиолог предлага хоспитализация и извършване на коринарография“, обясняват от болницата.

От там добавят и че е извършена проверка от прокуратурата, която е приключила с отказ за образуване на досъдебно производство, пише dunavmost.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *