Падна черен сняг

Кадър: Наваяваят

Русия е страната с най-ниската средна продължителност на живота в сравнение с всички страни от Европа и затова има няколко обяснения.

Опасно замърсяване в руски град направи снега черен. Става дума за Омсукчан, който е разположен в Магаданска област в Далечния изток на Русия, пише Profit.bg. Според жителите, снегът там вали като нощ.

Те казват, че децата им играят по улици и детски площадки, покрити с пепел и черен сняг. Градът е дом на топлоцентрала на въглища, която осигурява отопление на четирите хиляди жители, но също така е отговорна за саждите и замърсяването.

Във видео, публикувано от жител, се казва: „Това е детска площадка в Омсукчан. Януари е, децата ни играят в черен сняг. Ето как живеем тук в 21 век.”

Въпреки оплакванията на местните след разпадането на Съветския съюз преди три десетилетия, нищо не се е променило. „Нашите деца все още дишат сажди. Изглежда, че тук нищо не се променя”, посочват те.

Длъжностните лица приемат, че причината за кошмара в Омсукчан и съседния Сеймчан е централата на въглища.

Тя е жизненоважна като източник на отопление за живеещите в района, известен с добива на злато и въглища.

След като температурите през януари паднаха до минус 50°C и повече, топлоцентралите в Магаданска област изгарят допълнително въглища, увеличавайки замърсяването над Омсукчан и други населени места.

„В отоплителните централи са монтирани колектори за пепел, които може да не се справят с почистването в такъв момент“, казва Оксана Герасимова, ръководител на район Среднекански, допълвайки, че е жизненоважно да се захранват отоплителните централи, за да се затоплят домовете при температури от минус 50 градуса.

Тя признава, че районът страда от „дим, пепел и сняг, черен като нощ”, но добява, че „това не е причина за притеснение“.

В ход са планове за надграждане на филтрите в отоплителните централи за спиране на замърсяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *