Испания праща 10 изтребителя Юрофайтър и 200 войници в България

Кадър ВВС Испания

10 испански изтребителя “Юрофайтър Тайфун 2000″ и 200 души трябва да пристигнат у нас до началото на следващата седмица, когато ВВС на Испания ще се включат в охраната на българското въздушно пространство, пише “24 часа“.

В Граф Игнатиево вече са започнали да кацат испански военнотранспортни самолети. Те доставят нужното оборудване, което да позволи на авиобазата ни да приеме испанските бойни самолети.

Помощта от испанските ВВС бе изпратена като част от усилването на източния фланг на НАТО срещу Русия и изтребителите “Юрофайтър” пристигат с пълното си въоръжение

Испанците обаче имат категорична забрана да използват оръжията си, докато охраняват българското въздушно пространство, става ясно от решението, с което правителството дава позволение за мисията.

Не се допуска дори предупредителна стрелба. Стандартно за досегашните съвместни операции по охрана на българското въздушно пространство се включва клауза, че ползването на оръжие в случай на нужда може все пак да бъде разрешено от министъра на отбраната. В случая обаче липсва опция при нужда това да става с подпис на Стефан Янев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *