Оцелялата след Холокоста Лили е на 98 и празнува раждането на 35-тото си внуче

Оцеляла жена от Холокоста, прекарала четири месеца в Аушвиц, празнува раждането на 35-тото си внуче.

98-годишната Лили Еберт, която е израснала в Унгария, е освободена от американски войници през април 1945 г., когато е на 20 години, и около 77 години по-късно казва, че бебетата са „най-доброто отмъщение срещу нацистите“.

„За всеки постигнал това – да бъде прабаба, е нещо специално, но да си оцелял след Холокоста като мен е много специално.“

„Никога не съм мислил, че ще постигна това. Преди всичко трябваше да оцелея и след това да достигна тази възраст. Нацистите искаха да ни убият и ние показахме, че не могат.“, пише „Дейли мейл“.
След като беше освободена, г-жа Еберт прекара една година в Швейцария, преди да се премести в окупирания от Палестина Израел през 1946 г.

Тя емигрира в Обединеното кралство през 1967 г. със съпруга си Самуел.

Сега тя живее в Северен Лондон, майка е на три деца, баба на 10 и прабаба на 35 внучета.
„Тя е посветила целия си живот на образоването на другите за Холокоста“, обясни Дов Форман, който е един от нейните правнуци.

„Тя ходи в различни училища, работни места, организации, с други оцелели и споделя своите преживявания. Тя също е член-основател на Центъра за оцелели от Холокоста в Обединеното кралство.

Г-жа Ебърт обясни, че си е „обещала“ да разкаже историята си, като каза: „Не съм чувала историята, аз бях там, бях свидетел. Обещах си: докато съм тук, ще разказвам историята си за бъдещите поколения.

В туит, който събра 120 000 харесвания, 18-годишният Дов похвали прабаба си.

Той написа: „Моята 98-годишна прабаба Лили Ебърт, оцеляла от Аушвиц, току-що стана прабаба за 35-ти път.“

Много коментатори бяха трогнати от публикацията и споделиха свои собствени истории на роднини, които са родили поколение след оцеляването на Холокоста.
Студентът Дов е спечелил последователи от над 1 милион в акаунт в TikTok за г-жа Ебърт и нейните истории.

Той също така е съавтор на книга с г-жа Ебърт, озаглавена „Обещанието на Лили“, която разказва за живота, който тя е изградила за себе си.

„Ние просто се опитваме да разкажем нейната история на възможно най-много хора, както в социалните медии, така и чрез нашата книга“, каза Дов. „Мога да седя тук цял ден и да ви обясня колко много съм научил от нея, тя наистина е кралицата на семейството.

„Ние сме просто едно невероятно сплотено семейство и Лили седи на върха на това, тя ни вдъхновява всеки ден.“

Лили е била в един от последните влакове, превозващи унгарски евреи, които влязоха в Аушвиц през 1944 г., издържайки месеци в Биркенау, преди да бъде транспортирана до Алтенбург, подлагер на Бухенвалд.

Тя е родена през декември 1923 г. в Бонихад, град в югозападна Унгария, който по това време е имал еврейско население от близо 7000 души.

Тя за първи път попадна в заглавията през юли 2020 г., след като успешно потърси семейството на американския войник, който й подари банкнота със съобщение, с което й пожелава „късмет и щ
астие“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *