Защо целината е един от най-здравословните зеленчуци?

Защо целината е един от най-здравословните зеленчуци?

Целината е един от най-здравословните зеленчуци. Тя е с ниско съдържание на калории, затова консумирайки я изгаряте повече калории, отколкото съдържа. Всяка част от този чудотворен зеленчук се консумира – от семената до листата.

Целината съдържа много важни минерали и витамини, има високо съдържание на фолиева киселина и калий – всичко, от което тялото се нуждае за оптимално изпълнение на функциите си.

Високото съдържание на витамин С, съдържащо се в целината, укрепва имунната система. Знаейки всичко това, би било глупаво да не включите целината в диетата си още днес!

9 основни причини, поради които би трябвало да консумирате целина по-често:

Лекува инфекциите на пикочния мехур
Целината отстранява жлъчните камъни от организма и лекува инфекциите на пикочния мехур, благодарение на диуретичните и противовъзпалителните си свойства.

Подобрява здравето на ставите
Целината помага в лечението на подаграта, артрита и ревматоидния артрит поради своите противовъзпалителни свойства, справя се с подуването и болката. Достатъчна е чаша сок от целина ежедневно.

Намалява възпалението
Целината има невероятни противовъзпалителни свойства. Най-полезното вещество е лутеолинът, който намалява възпалението в хипокампуса – частта от мозъка, която е свързана с паметта.

Поддържа кръвното налягане
Калият в целината може да бъде полезен за понижаване на кръвното налягане. Фталидите, които съдържа, отпускат мускулите около артериите и позволяват на кръвоносните съдове да се разширяват, като по този начин намаляват кръвното налягане.

Намалява холестерола
Споменатите по-горе фталиди също могат да намалят нивото на лошия (LDL) холестерол в организма.

Те причиняват производството на жлъчни киселини, които му влияят, а за да го постигнете ви трябват само две стъбла целина.

Естествен диуретик
Минералите, особено калият и натрият в целината, правят целината силен диуретик. По този начин тя може да помогне за изчистване на токсините и за регулиране на течностите.

Средство за подобряване на храносмилането
Целината е пълна с вода и неразтворими фибри и поради това предотвратява запек и стимулира храносмилането.

Подобрява здравето на очите
Хранителните вещества, съдържащи се в целината защитават и подобряват здравето на очите. Само едно стъбло целина съдържа до 10% от дневната препоръчителна доза витамин А, която е от решаващо значение за здравето на очите.

Анти-ейдж свойства
Целината съдържа най-силните антиоксиданти, както и витамините А, D и C и други хранителни вещества. Витамин Е помага за хидратиране на кожата, а антиоксидантите предотвратяват стареенето й и предпазват от влиянието на вредните вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *