Над 20 руски бойни кораби излязоха в Черно море

Кадър МО Русия

Повече от 20 кораба, бойни катера и плавателни съдове на руския Черноморски флот (ЧФ) напуснаха базите си в Севастопол и Новоросийск за участие в ученията, които ще се проведат в Черно море. Екипажите на корабите ще провеждат обучение по организация на комуникацията и безопасно маневриране в райони с интензивно корабоплаване, съобщава ТАСС, предаде Гласове.

В съобщение на ЧФ се казва, че в рамките на учението в Черно море ще участват патрулни кораби, фрегати, ракетни катери и малки ракетни кораби, десантни кораби, миночистачи и малки противоподводни кораби. Екипажите ще проведат обучение по безопасно маневриране в райони с интензивно плаване, организиране на комуникации и организиране на противовъздушна отбрана в морето.

През януари-февруари във всички райони на отговорност на руският флот се провежда планова серия от военноморски учения под общото ръководство на главнокомандващия ВМС адмирал Николай Евменов. Основният фокус на ученията е да се отработят действията за защита на руските национални интереси в океаните, както и за противодействие на военните заплахи за Русия от океански и морски райони.

Ученията ще обхванат морските акватории, които са в съседство с руска територия, както и важни райони на Световния океан. Отделни учения ще се проведат в Северно, Средиземно и Охотско море, в Тихия океан и в североизточната част на Атлантическия океан. Предвижда се в ученията да участват общо над 140 бойни и спомагателни кораби, над 60 самолета, 1000 единици военна техника и около 10 хил. военнослужещи, припомнят от пресслужбата на Черноморския флот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *