Проф. Христов: България е буфер, отнет от Русия и няма значение какво мислим

кадър бТВ

Съдбата на България е да е буферна страна, отнета от Русия заедно с другите страни от Източна Европа.

Цялата идея на сигурността на Русия е да се огражда с буфери, за да я защити от експанзия.

Мнението на българите няма значение.

Нито Борисов, нито Петков, никой български премиер, който и да е той, не е от значение. Той не може да вземе никакво решение по отношение на това какви чужди военни и въоръжение ще има у нас или не. Това е съдбата на буферите.

Това коментира в ефира на бТВ бившия депутат от БСП проф. Иво Христов.

Никой никога не ги е питал – става въпрос на буферите. На никоя от двете супер военни сили не й хрумва нещо просто ей така. Русия иска България да се разоръжи от чуждите сили до нивото на 1997 година, защото тогава САЩ разположи свои военни инсталации в Полша и Румъния. Тези инсталации в тези две държанви са повод за война. Едно време се говореше, че тези инсталации са срещу иранските ядрени ракети, но те всъщност се целят в Русия. Сега предполагам, че руснаците ще си сложат свои военни инсталации в Калининградска област, в Крим, Венецуела. Така че на идиотизма се отговаря с идиотизъм, посочи той.

Буфарните зони, каквито сме и ние, имат три опции. Те са елементарни – или ще бъдат част от Източния блок, или ще бъдат част от Западния блок, или ще бъдат неутрални зони по средата. Няма други алтернативи. И всичко това е въпрос на функция на силата, нищо повече, коментира той.

Хубавото на ситуацията сега е, че развръзката ще дойде скоро, доплни той.

Нито позицията на България, нито тази на Румъния имат някакво значение. Никой не ги пита, че да се съобпазяват с тях, с нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *