Русия прехвърля изтребители Су-35С в Беларус

Русия прехвърля изтребители Су-35С в Беларус

Русия изпраща изтребители Су-35С в Беларус за обявените по-рано съвместни военни учения, съобщава руското министерство на отбраната. Уточнява се, че прехвърлянето им на беларуска територия вече е започнало.

Планира се до 9 февруари самолетите да бъдат базирани на беларуска територия и в „най-кратки срокове“ там да бъдат създадени „групировки от войски“. В съобщението се казва, че „ще бъде организирана охраната и отбраната на важни държавни и военни обекти, охраната на държавната граница и въздушното пространство“.

Като официална тяхна мисия се посочва проверка на силите за реагиране на „съюзната държава“. Припомняме, през последните години Кремъл оказваше натиск върху Беларус за създаване на обща държава, но Александър Лукашенко се противопоставяше докато не започнаха опозиционните протести срещу него – тогава той прие условията на Москва срещу помощ да запази президентския пост.

Предвижда се през втория етап от „проверката“ – от 10 до 20 февруари, да се проведе съвместно учение, наречено „Съюзна решимост-2022“, при което войските ще тренират реакция „при външна агресия, противодействие на тероризма и защита на интересите на Съюзната държава“.

През последните седмици страните от НАТО нееднократно заявяваха, че разполагат с разузнавателна информация, че Кремъл подготвя нахлуване в Украйна, включително с данни, че това може да стане през територията на Беларус.

В края на 2018 г., заради влошаващото се икономическо положение в Беларус, се появиха множество коментари, че страната може да бъде присъединена към Руската федерация. В медиите се появиха множество публикации за натиск от страна на Москва в тази посока.

Впоследствие Лукашенко обяви, че търси алтернативни варианти за енергийни доставки чрез балтийските страни, което е ход в посока към елиминиране на зависимостта от Русия.

В края на 2018 г. източници на беларуския вестник „Наша Нива“ съобщиха, че на заседание на държавното ръководство са обсъждани възможните стъпки на Минск при натиск от страна на Москва за присъединяване на Беларус към Русия.

Кремъл от своя страна отрече да прилага подобен натиск; по думите на говорителя Дмитрий Песков „двете страни се движат една към друга, а не на една страна“.

Лукашенко обаче в предходните месеци нееднократно алармираше за аспирациите на Русия да лиши Беларус от суверенитет.

На 14 декември 2018 г. той заяви, че „Беларус е готова към поетапна интеграция с Русия“, но е безполезно Москва да използва натиск.

На 10 януари 2019 г. беларуският президент заяви, че сливането на двете страни не стои на дневен ред.

След започването на масовите протести срещу Лукашенко през 2020 г., на фона на обвинения за изборни фалшификации при борбата му за шести президентски мандат начело на Беларус, той прие помощта на Москва, за да запази властта. Същевременно той прие и условията на Кремъл за създаване на „съюзна държава“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *